Икона дана

понедељак, 26. јун 2023.

Прослава Видовдана у ман. Дуга Њива и 31 годишњица пробоја Коридора

 


У  Манастиру Дуга Њива на Требави, светом литургијом започело је празновање Светог мученика кнеза Лазара, коме је посвећена крипта манастирскога храма, традиционално у недељу пред Видовдан 25.06.2023.год.

  Светом Литургијом началствовао је архијерејски намјесник добоја, протојереј-ставрофор Мирко Николић; уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Ненада Тојића архијерејског намјесника Шамачког, протојерејâ-ставрофорâ Јадранка Стојановића пароха копривљанског, протојерејâ-ставрофорâ Пере Танацковића пароха модричког, протонамјесник Слађана Савића, јеромонаха Јелисеја Ђукића, ђакона Владе Мојевића при храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју .

 По завршетку Свете Литургије, прота Мирко Николић обратио се пригодном бесједом, честитајући свима славу светог мученика кнеза Лазара, у име игумана Теофила и  братства, подсјетивши се на догађај пробоја Коридора живота и његовог значај. Тридесет прву годишњицу од најхуманије акције српске војске на Дугој Њиви, када је српски народ устао у одбрану од Требаве до Крајине, како је остао одсјечен од свијета и свега онога што се уз помоћ
Божију на Видовдан догодило.

Након свете литургије уследила је литија око храма и преломљен је славски колач. У наставку  је служен парастос пред спомеником жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995 и положени су вијенци и цвијеће на спомен-обиљежју.


Након полагања вијенаца и цијећа учесници "Марша 12 километара за 12 бањалучких беба" пустили су голубове као симбол мира.

Обиљежавању су присуствовали и предсједник Републике Српске, Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић. Представници градова и општина, делегације Трећег пјешадијског пука Република Српска, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и остале званице.

Након културно-умјетничког програма, обраћања званичника, присјећања  директних сведока учешћа у биткама из 1992. године, уследила је скромна трпеза љубави, коју је припремило братство манастира Дуга Њива.

погледајте снимак овде



ОБЈАВЕ

Погледајте ове странице